Dopping ellenőrzés
A doppingtesztek 2018-ban történő bevezetését követően a 2019-es, velencei-tavi világbajnokságon is sor kerül doppingellenőrzésre. A teszteket a hazai doppingellenes szervezet, a Magyar Antidopping Csoport fogja végezni. A sportolókat egy előre meghatározott, vaksorsolásos rendszer alapján választják ki a tesztelésre. Amennyiben valaki doppingellenőrzésre kötelezett, a verseny után kikötésnél értesítik, és megadott időn belül meg kell jelenjen a doppingellenőr előtt. Ez idő alatt a kiválasztott sportolók csak kijelölt kísérővel mozoghatnak, és kizárólag a kísérő által engedélyezett tevékenységeket végezhetik. A kiválasztott sportolóknak kötelessége megjelenni a megadott időn belül az ellenőr előtt, különben automatikusan megsértik a doppingellenes szabályzatot. Azon sportolók, akik még további számokban indulnak a jelentkezésre megadott időn belül, szintén kötelesek ezt jelenteni az ellenőr részére. Őket a vízre szállás pillanatáig kíséri a kijelölt kísérő, majd a futamot követően azonnal visszakíséri az ellenőrhöz. A doppingellenőrzésnél a sportolóknak jelenteniük kell minden gyógyszert, amelyet szednek, attól függetlenül, hogy rajta van-e a Doppingellenes Világszervezet (WADA) tiltólistáján. A gyógyszerek bejelentésének elmulasztása is a doppingellenes szabályzat megsértésének minősül, ezért a FISA javasolja, hogy a sportolók rendelkezésére álljon aktuálisan használt gyógyszereik listája.

A nemkívánatos egészségügyi következmények elkerülése érdekében nem ajánlott abbahagyni az előírt gyógyszerek használatát, amelyet orvos által diagnosztizált egészségügyi állapotból kifolyólag használ a sportoló, és amelyet ez az állapot indokol. A Master Világbajnokságon résztvevő sportolók számára nem szükséges az ún. „Gyógyászati célú mentességet” (“Therapeutic Use Exemption” - “TUE”) megszerezni a versenyzés előtt, amennyiben valaki kiválasztásra kerül és tiltólistán szereplő anyagot használ, a versenyt követő 14 napon belül szükséges mentességre vonatkozó igazolást szerezzen illetékes orvosától. A WADA Doppingellenes Szabályzata az alábbi estekben teszi lehetővé tiltott szerek vagy módszerek alkalmazását egészségügyi problémával rendelkező versenyzők számára: (1) akut vagy krónikus probléma kezelésére szükséges és a kezelés leállításával fennáll az egészségi állapotra gyakorolt jelentős károsodás; (2) valószínűtlen, hogy további teljesítmény növekedést okozna a normál egészségi állapoton túl; (3) nincs ésszerű terápiás alternatíva; és (4) a kezelés szükségessége egészben vagy részben nem következménye a gyógyszerek előzetes használatának.

A masters sportolóknak erősen ajánlott orvosi igazolással rendelkezniük, amely igazolja a mentességet a Gyógyászati célú mentesség nemzetközi előírásának 4.1 pontjában meghatározottak alapján, arra az esetre, amikor bizonyítaniuk kell mentességüket dopping minta leadás után.

Gyógyászati célú mentességre vonatkozó szabályzat elérhető az alábbi linken:
https://www.wada-ama.org/sites/default/files/resources/files/wada-2016-istue-final-en_0.pdf Kérdés esetén keresse fel a Magyar Evezős Szövetséget vagy az Magyar Antidopping Csoport

A WADA tiltott szerekre és módszerekre vonatkozó listája elérhető az alábbi linken: www.wada-ama.org

Általános információk: https://www.wada-ama.org/en/what-we-do/education-prevention

További hasznos információk Evezősök számára tovább: http://www.worldrowing.com/athletes/medical-and-antidoping/antidoping

A 2019. évi tiltólista elérhető: https://www.wada-ama.org/sites/default/files/wada_2019_english_prohibited_list.pdf
Official Photography Service
Sportgraphics will be photographing all boats during race. Please go to out website approximatley 3-4 days after the event to find race photos. You can search for you images in three clicks. Click: Regatta name, Click: Club, Click: Event name and your photos will apppear. It is never too late to order any photo any previous FISA World Masters, Henley Royal Regatta (1987-2000), or Head of the Charles (1986-2019) or many other regattas since 1986.
    Rapid Massage Service